Geen categorie

Mae Engelgeer winnaar Nieuw Leids Laken #2

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Mae Engelgeer (1982) is de winnaar van de wedstrijd Nieuw Leids Laken #2. Dat maakte Museum De Lakenhal in Leiden vandaag bekend. Het geometrische textielontwerp met de naam Archive as fabric / fabric as archive is vanaf vandaag in het museum te zien en wordt de komende jaren in productie genomen.

“Mae Engelgeer wist als geen ander zeven eeuwen geschiedenis van Leids Laken te combineren met de frisse blik van Dutch Design”, aldus conservator Nicole Roepers. “De combinatie van concept, grafische overtuigingskracht en een grote sensitiviteit voor materiaal maakte dit ontwerp tot een overtuigende winnaar.”

In Leiden werd zeven eeuwen lang Leids Laken gemaakt. De laatste fabriek die deze wollen stof produceerde, sloot in 1977. Museum De Lakenhal blaast het oude ambacht nu nieuw leven in. Voor het Nieuw Leids Laken selecteert het tot 2018 jaarlijks een ontwerper. Beeldend kunstenaar Christie van der Haak ontwierp in 2014 de eerste stof.

Nieuw Leids Laken #2 van Mae Engelgeer. Foto: Debbie Trouerbach.
Nieuw Leids Laken #2 van Mae Engelgeer. Foto: Debbie Trouerbach.

Aan het einde van datzelfde jaar schreef het museum een wedstrijd uit voor ontwerpers jonger dan 35 jaar. Een vakjury nomineerde drie ontwerpen: van Mae Engelgeer, Thomas Eurlings en Remi Veldhoven. De drie finalisten maakten vervolgens proefontwerpen die in het museum te zien waren. Niet alleen het museum koos voor Mae Engelgeer, haar ontwerp was ook overduidelijk favoriet onder het publiek. Meer dan de helft van de ruim 1800 bezoekers stemde op Archive as fabric / fabric as archive.

Nog tot eind 2015 duurt de tentoonstelling Zeven eeuwen Leids Laken in Museum De Lakenhal. Mae Engelgeers ontwerp is opgenomen in deze presentatie, waarin zeven eeuwen laken- en textielnijverheid centraal staan. Vanaf 2018 is het laken te koop in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share