Geen categorie

Prinsenhof zoekt familie op schilderij Pieter de Hooch

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Museum Prinsenhof Delft toont tijdelijk Pieter de Hoochs schilderij Portret van een Delftse familie. Wie de afgebeelde personen zijn, is niet duidelijk en het museum wil daar verandering in brengen. Een team van onderzoekers probeert de komende maanden dit raadsel op te lossen.

Op het schilderij staat een grote Delftse familie. Het is niet helemaal duidelijk hoe de familieleden zich tot elkaar verhouden, maar er wordt algemeen aangenomen dat het koppel links en de man en de vrouw met de druiven rechts met elkaar getrouwd zijn.

In de verte is de toren van de Nieuwe Kerk in Delft zichtbaar en de muur aan de rechterkant is waarschijnlijk de stadsmuur. De Hooch wordt bewonderd om zijn goede weergave van het perspectief met zijn vele zogeheten doorkijkjes. In dit schilderij met acht figuren kijkt de toeschouwer door een open deur naar een tweede hofje en vervolgens weer door een andere deur naar de straat.

Pieter de Hooch, Portret van een Delftse familie, Gemäldegalerie der Akademie der bildende Künste Wien.

Dit zeventiende-eeuwse sleutelstuk is een van de weinige familieportretten van Pieter de Hooch en het enige dat in Delft kan worden gesitueerd. Het schilderij uit de collectie van de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien in Oostenrijk was al ruim zeventig jaar niet meer in Nederland te zien.

Het is nu weer even ‘thuis’ voor de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer, die op 11 oktober opent in Museum Prinsenhof Delft. Het museum zal de uitkomst van de speurtocht naar de familie daarin presenteren.

Er was overigens ook lang onduidelijkheid over de maker van het schilderij. De Weense kunstacademie kreeg het in 1822 als een werk van Gerard ter Borch. In de negentiende eeuw is het vervolgens door meerdere auteurs aan Johannes Vermeer toegeschreven. In 1874 kwam Pieter de Hooch voor het eerst in beeld als maker. Sinds het einde van de negentiende eeuw is deze toeschrijving algemeen geaccepteerd.

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft voor de geplande expositie de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2019-2020. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share