Geen categorie

Oeuvreprijs en expositie Jan Kruis

0 0
Read Time:45 Second
Jan Kruis, Rode kater.

Striptekenaar Jan Kruis (1933) ontvangt vandaag in het Stripmuseum in Groningen voor zijn hele oeuvre de eerste Marten Toonder Prijs. Aan deze nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor striptekenaars zit een geldbedrag vast van 25.000 euro. Ter gelegenheid van de uitreiking wijdt het museum een overzichtsexpositie aan de tekenaar.

De tentoonstelling laat zien dat Kruis een echte kunstenaar is. Vanzelfsprekend komen de karakters uit het semiautobiografische Jan, Jans en de kinderen uitgebreid aan bod. Deze strip verschijnt al bijna veertig jaar in weekblad Libelle en behoort daarmee tot één van de populairste Nederlandse strips. Behalve zijn stripwerk toont de expositie ook de illustraties die Kruis maakte voor een nieuwe versie van Multatuli’s Woutertje Pieterse en geschilderde portretten van beroemde Nederlanders.

Het Theater van Jan Kruis, 26 februari t/m 5 september in het Nederlands Stripmuseum, Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share