Geen categorie

Museum koopt oudste faraobeeld ter wereld

0 0
Read Time:49 Second

Nieuws

Beeldje van farao Ninetjer, 13 cm hoog, ca. 2785-2742 v.Chr.

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft twee oud-Egyptische faraobeeldjes gekocht, waaronder het oudste beeldje ter wereld met een faraonaam. Het is een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.).

De andere aankoop is een grafbeeldje van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de ‘zwarte farao’s’ uit de Soedan. De verwerving van de faraobeeldjes betekent een belangrijke aanvulling op de Egyptische collectie van het museum. Die behoort tot de top tien van de wereld, maar telt slechts enkele beelden van koningen. Het museum betaalde 150.000 euro voor de beeldjes.

Tot begin november zijn de nieuwe aanwinsten te zien in een vitrine in de entreezaal van het museum, naast de Egyptische tempel. In 2016 krijgen ze een prominente plek in de dan vernieuwde Egyptische afdeling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share