Geen categorie

Dordrechts Museum koopt schilderij Schalcken

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second
Godefridus Schalcken, Studie van een jongen die opkijkt, Dordrechts Museum.

Het Dordrechts Museum heeft schilderij van Godefridus Schalcken (1643-1706) gekocht. Volgens het museum zou het weleens een van de beeldbepalende werken in de collectie kunnen worden. Het noemt het stuk een klein doek met een grote uitstraling.

Met open mond staart een jongen in een rode mantel schuin omhoog. Zijn en profil weergegeven gezicht vangt het licht. Het lijkt zelfs te gloeien. Op het puntje van de neus en in het oog zijn subtiel oplichtende ‘hoogsels’ te zien en ook het golvende haar glanst.

Studie van een jongen die opkijkt is een tijdloos schilderij dat ondanks het kleine formaat monumentaal oogt, aldus het museum op zijn website. “Door de eenvoud en de focus op licht en emotie roept het bijna zelf bewondering op. Het is alsof de toeschouwer wordt aangespoord om de gelaatsuitdrukking van de jongen na te doen en dezelfde emotie te ervaren. Daarmee gaat het schilderij ook over kijken. Vol bewondering.”

De nieuwe aanwinst is pas onlangs ontdekt. Generaties lang verbleef het schilderij onopgemerkt in de collecties van de Schotse markiezen van Lothian totdat het vorig jaar op een veiling van Sotheby’s opdook.

Directeur Peter Schoon: “Dit werk past in het rijtje van andere meesterwerken in onze collectie zoals de eend van landschapschilder Aelbert Cuyp of het schelpenstilleven van Abraham Susenier, waarmee wij ons onderscheiden van andere musea. Een schilderij om je over te verbazen, of gewoon om te bewonderen.”

Het Dordrechts Museum heeft het schilderij aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt. ”Zien, delen en doorgeven van waardevolle kunst”, daar gaat het volgens Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt, om. ”Fantastisch dat wij hebben kunnen bijdragen aan de aankoop van deze zeventiende-eeuwse tronie, die alles in zich heeft om uit te groeien tot een icoon van de collectie.”

Godefridus Schalcken behoort tot de belangrijkste schilders die in Dordrecht werkzaam waren. Hij was een van de succesvolste kunstenaars van zijn tijd, beroemd tot ver in Europa. In 2015 wijdde het Dordrechts Museum nog een grote tentoonstelling aan hem.

Studie van een jongen die opkijkt is vanaf 18 september te zien in het museum. Het schilderij krijgt een prominente plek op een speciale wand waaraan ook andere werken van Schalcken hangen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share