Geen categorie

Betere bescherming belangrijke museumstukken

0 0
Read Time:59 Second

Nieuws

Bij het afstoten van collecties gaan musea belangrijke stukken beter beschermen. De Leidraad Afstoting Museale Object (LAMO) wordt daarvoor uitgebreid met een beschermwaardigheidstoets. Dat heeft de Nederlandse Museumvereniging vandaag gemeld.

In hun collectieplannen geven musea volgens de nieuwe procedure aan in hoeverre een collectiestuk beschermwaardig is. Dat betekent dat het stuk voor het openbare cultuurbezit in Nederland moet worden behouden. Als een museum een dergelijk werk wil afstoten, gaat een onafhankelijke commissie het nog eens toetsen aan de hand van criteria ontleend aan de Wet Behoud Cultuurbezit. Als blijkt dat een werk voor Nederland van belang is, mag een museum het niet verkopen aan particulieren. Ook gaan musea in de toekomst hun ontzamelplannen voor iedereen zichtbaar maken in een openbare afstotingsdatabase.

Marlene Dumas (1953), The Schoolboys, 1987.

Directe aanleiding voor het instellen van de beschermwaardigheidstoets was de veiling van The Schoolboys van Marlene Dumas door Museum Gouda in 2011. Het verkocht het werk bij Christie’s voor 1,2 miljoen euro. Die actie kwam het Goudse museum op een stemming over royement als lid van de Nederlandse Museumvereniging  te staan, die het overigens overleefde.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share