Geen categorie

Rijksmuseum koopt zilveren De Stijl-doosje

0 0
Read Time:45 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft op de kunst- antiek- en designbeurs PAN Amsterdam een zeldzaam zilveren doosje uit 1919 gekocht bij kunstmakelaar Rob Driessen. Het doosje, aan de voorzijde versierd met geometrische motieven in zwart, wit en blauw email, toont duidelijk de invloed van De Stijl. Niet eerder was zo’n vroeg voorbeeld van deze kunststroming in zilver bekend.

Het zilveren doosje. Foto: Carol Winkel voor Rob Driessen, Amsterdam.

Het doosje werd gemaakt door zilverfabriek Koninklijke Begeer uit Utrecht. De ontwerper van het bijzondere doosje is echter niet bekend, want een meesterteken ontbreekt. Met verder onderzoek door het Rijksmuseum kan dit mysterie misschien worden ontrafeld.

Ook het Groninger Museum  deed een aankoop op de beurs: een zilveren mosterdpot uit het vierde kwart van de zeventiende eeuw. De pot kon mede door een inscriptie worden teruggevoerd op de doopsgezinde Groninger zilversmedenfamilie de Booser.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share