Geen categorie

Stedelijk krijgt 175 kunstwerken

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum is in één klap 175 kunstwerken rijker. Dit dankzij een schenking van kunstenaars Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg. Dat meldde het museum vandaag.

De schenking bestaat uit werken van 34 kunstenaars en bevat ook veel documentatie zoals correspondentiemateriaal. De samenstelling is gevarieerd: installaties; collages; sculpturen; fotografie; werk op papier; boeken en affiches. Het museum kreeg onder meer boekjes, affiches, bierviltjes en kleine sculpturen van Lawrence Weiner. Evenals de door Anselm Kiefer overgeschilderde tentoonstellingscatalogus Donald Judd Hides Brünhilde uit 1976.

Lawrence Weiner, Birthday Card, 1992, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.

Uitzonderlijk noemt het museum drie vroege foto’s uit 1979 van Jeff Wall. Ze wijken sterk af van zijn monumentale lichtbakken die onlangs nog in het museum te zien waren. Van veel in de schenking vertegenwoordigde kunstenaars verzamelt het Stedelijk al jaren werk. Zo vult een groep gedichten (Yucatan) en een kleine sculptuur van Carl Andre de Andre-collectie aan. Ook de verzameling Bruce Nauman is uitgebreid, en wel met enkele foto-experimenten.

De schenking is te danken aan de nauwe betrokkenheid van Coosje van Bruggen (1942-2009) en Claes Oldenburg (1929) met het Stedelijk Museum. Van Bruggen werkte er tussen 1967 en 1971 als conservator. Sinds 1976 werkte ze samen met kunstenaar Oldenburg, die ze in het Stedelijk leerde kennen. Samen maakten ze grote sculpturen in de openbare ruimte, zoals Flying Pins uit 2000 in Eindhoven. Het paar trouwde in 1977. Claes Oldenburg woont en werkt in New York.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share