Geen categorie

Kunsthalle Bremen ontdekt portret Vincent van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second
Emile Bernard, Vincent van Gogh, 1886/87, pen in zwarte inkt, ca. 13,5 x 10 cm, Bernard-Album, pag. 130, Kunsthalle Bremen – Der Kunstverein in Bremen, Kupferstichkabinett. Foto: Karen Blindow.

Kunsthalle Bremen heeft een door Emile Bernard getekend portret van Vincent van Gogh ontdekt. Tijdens voorbereidingen voor een tentoonstelling over Bernard werd de tekening gevonden in een tekenalbum van de Franse kunstenaar.

De pentekening heeft het formaat van een ansichtkaart en toont Van Gogh (1853-1890) in een café. Vanachter een tafel met daarop twee flessen kijkt hij de toeschouwer aan. Bernard (1868-1941) tekende zijn vriend vermoedelijk in de winter van 1886-1887.

De ontdekking werd gedaan door conservator Dorothee Hansen. Twee jaar lang bestudeerde ze het album. Van Gogh wordt niet bij naam genoemd in het boek, maar na vergelijkingen met zelfportretten van de Nederlandse kunstenaar kwam ze tot de conclusie dat het hier om een portret van Van Gogh ging. De ontdekking is opmerkelijk omdat er slechts weinig portretten van de kunstenaar bestaan die hij niet zelf maakte.

Het album met daarin de kleine tekening en nog 857 andere tekeningen, is te zien op de tentoonstelling Emile Bernard – Am Puls der Moderne in Kunsthalle Bremen. Deze duurt tot en met 31 mei. Vanaf 30 maart, de geboortedag van Van Gogh, ligt het album open op de pagina die de ontdekte tekening bevat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share