Geen categorie

Vermeende Chabot blijkt een Permeke

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Een schilderij dat aan Hendrik Chabot was toegeschreven blijkt in werkelijkheid van de hand van de Vlaamse kunstenaar Constant Permeke (1886-1952). Dat kwam aan het licht tijdens de restauratie ervan. Deze werd uitgevoerd in opdracht van eigenaar Museum Drachten.

Constant Permeke, Man aan tafel, olieverf op doek.

In verband met de komende tentoonstelling Palet van het Interbellum, Nederlandse kunst 1914-1945 heeft Museum Drachten enkele werken, die in bruikleen waren van Museum De Wieger in Deurne laten restaureren. Tijdens het schoonmaken van het schilderij Man aan tafel kwam de signatuur van Permeke tevoorschijn, op de schouder van de man, onder diens kraag.

Paulo Martina, directeur van Museum Drachten en Frank Lubbers, directeur van Museum De Wieger hebben vervolgens goed gekeken naar de signering, de stijlkenmerken en hebben het doek vergeleken met ander werk van Permeke. “We zijn er beiden van overtuigd dat het geen Chabot, maar een Permeke is”, aldus Martina. “Dit is natuurlijk een heel bijzondere ontdekking. Het werk krijgt dan ook een centrale plek op de tentoonstelling.”

Het pas ontdekte schilderij dateert waarschijnlijk uit de jaren ’20, een periode waarin Permeke werd beïnvloed door Afrikaanse kunst. Het werk is tot en met 9 maart 2014 te zien in Museum Drachten. Daarna reist het door naar Museum de Wieger in Deurne waar het van 4 mei tot en met 31 augustus 2014 wordt getoond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share