Geen categorie

Zwagerman kiest in Teylers Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Expositie

Als gastconservator mocht schrijver Joost Zwagerman grasduinen in de collectie werken op papier van Teylers Museum. Hij stelde een expositie samen met oude en nieuwe kunst, zowel abstract als figuratief. Zwagerman Kiest is vanaf vandaag te zien. Rembrandt hangt er naast Marlene Dumas en Constant naast Jozef Israëls.

In zijn presentatie heeft Zwagerman de chronologie losgelaten. “Ik houd van beeldverhalen en onverwachte ontmoetingen die oud en nieuw met elkaar in verband brengen. Door hedendaagse werken te combineren met kunst uit de zestiende of zeventiende eeuw, ontstaan bijzondere dialogen waardoor je anders gaat kijken. Dat spreekt mij zeer aan.”

Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669), Naakte vrouw, gezeten op een verhoging, 1631-1631, ets, Teylers Museum, Haarlem.

Werken uit de jaren tachtig en daarna vormden het vertrekpunt voor Zwagermans keuze. “Je kunt oude kunst een nieuwe betekenis geven door er hedendaagse kunst naast te zetten, maar ik wilde andersom werken. Kijken naar de kunst vanuit het nu. Zo kan het heden het verleden op een nieuwe manier ontsluieren.” Een verrassende ontdekking bleek de familieband tussen Zwagerman en Cornelis Lieste, een landschapschilder uit de negentiende eeuw, van wie uiteraard werk is toegevoegd aan de tentoonstelling.

Zwagerman Kiest is niet de eerste tentoonstelling die de auteur heeft samengesteld. In 2010 was hij verantwoordelijk voor de expositie de tentoonstelling Beeld verplaatst in Museum Meermanno. Daar toonde hij werk van kunstenaars met wie hij in de loop van de jaren heeft samengewerkt en bij wier werk hij teksten schreef. En in 2012 was hij gastconservator van het MOTI Museum Breda en maakte hij de tentoonstelling Rollercoaster, waarin 101 prominente Nederlanders het voor hen cruciale beeld lieten zien uit de kunst en media van na het jaar 2000.

Zwagerman kiest, t/m 15 juni in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share