Geen categorie

NMM toont lievelingsboek Willem van Oranje

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Het Nationaal Militair Museum (NMM) toont vanaf vandaag een lievelingsboek van Willem van Oranje. Het boek behoorde tot de persoonlijke boekencollectie van de prins en krijgt een plekje in de tentoonstelling Willem.

Foto: Stichting Boek van Oranje.

In 1567 verliet de prins de Nederlanden om in Dillenburg zijn strijd tegen de Spaanse Koning voort te zetten. Uit zijn kasteel in Breda liet hij boeken overbrengen waaronder Uiteenzetting over de droom van Pholiphile, waarvan hij een Franse uitgave bezat.

De prins kocht het boek 1559 in Parijs tijdens zijn verblijf aan het hof van Hendrik II. Na zijn gewelddadige dood in 1584 raakte zijn bibliotheek, onder andere via familieleden, in alle richtingen verspreid. Het werk was lang verborgen in privécollecties en is in 2006 op een veiling ontdekt. In de tentoonstelling Willem is het boek nu te zien tussen topstukken uit binnen- en buitenland.

De expositie geeft een beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer, lang voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Willem maakt duidelijk hoe de titelpersoon leider van de Opstand werd en waarom hij gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak.

Willem, t/m 28 oktober in het Nationaal Militair Museum, Soest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share