Geen categorie

Heerlijk ronddwalen in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Recensie

Het Rijksmuseum wordt pas op 13 april officieel geopend, maar vandaag kon de internationale pers alvast een kijkje nemen. Na een verbouwingsperiode van tien jaar is het instituut weer in volle glorie te bezichtigen. Was het het wachten waard?, luidt dan de voor de hand liggende vraag. Het antwoord is een volmondig ja.

Eregalerij. Foto: Iwan Baan.

De meeste aandacht van de aanwezigen gaat uit naar de Nachtwacht, het enige werk dat op zijn oude plek terugkeerde. Alsof er geen andere schilderijen hangen, neemt de pers stelling voor Rembrandts wereldberoemde schuttersstuk. Het hangt in de Eregalerij, bij andere topstukken uit de schilderijencollectie, waaronder Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Wie dat schilderij thuis wil nabootsen, kan in de museumwinkel overigens de melkkan en schaal kopen.

De Nachtwacht en Het melkmeisje zijn slechts twee van de in totaal 8.000 objecten die in het vernieuwde Rijksmuseum te zien zijn. Het is een duizelingwekkend aantal, maar het museum toont al deze voorwerpen op een smaakvolle manier aan het publiek. Dit is te danken aan de chronologische en thematische opstelling. Een bezoek is als een reis door de (kunst)geschiedenis, van 1100 tot het heden.

Zaaloverzicht zaal 17de eeuw. Foto: Iwan Baan.

Is een zaal gewijd aan een bepaalde periode zijn er behalve schilderijen ook authentieke voorwerpen uit die tijd te zien. Kunst wordt afgewisseld met uiteenlopende andere objecten, zoals een kanon, een kinderledikant, penningen en glaswerk. Het hoogtepunt in deze wisselwerking wordt gevormd door de combinatie van schilderijen van Mondriaan en stoelen van Rietveld met een volledig vliegtuig uit 1918.

Frits Koolhoven, Dubbeldekker FK 23 Bantam, 1917. Aankoop mogelijk gemaakt door M. de Groot.

Door de grote variatie verveelt een rondgang geen moment. En voor een ieder is er wel iets van zijn of haar gading. Zo is een hoekje van het museum een waar paradijs voor liefhebbers van oude wapens.

Al het moois is te zien in het nog immer prachtige gebouw van Pierre Cuypers uit 1885, dat deels in oude luister is hersteld. In de voorhal ligt een geslaagde reconstructie van Cuypers’ imposante mozaïekvloer. Ook het plafond en de wanden in de voorhal kregen hun negentiende-eeuwse decoraties terug. Het gebouw is wel aangepast aan de huidige eisen en wensen: iPads geven informatie over de collectie en alle tussendeuren openen automatisch.

Voorhal. Foto: Jannes Linders.

Na tien jaar neemt het Rijksmuseum weer in zijn geheel diens rechtmatige plek in in het Nederlandse museumlandschap. Het wachten duurde lang, maar het geduld werd beloond. Het vernieuwde Rijks is een plek om urenlang heerlijk in rond te dwalen. Het museum is klaar.

Rijksmuseum, Amsterdam, vanaf 13 april weer open voor publiek. Op de openingsdag is het museum gratis toegankelijk van 12.00 tot 00.00 uur. Daarna zal het museum 365 dagen per jaar open zijn.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share