Geen categorie

Zeldzaam werk Van Ruisdael terug in Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in Hermitage Amsterdam wordt vandaag uitgebreid met een nieuw kunstwerk. De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden, een zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael (1628-1682) is terug in Nederland.

Het schilderij toont Amsterdam rond 1655. Het is gemaakt kort voor de bouw van Amstelhof waar nu Hermitage Amsterdam is gevestigd. Voor het eerst sinds 1800 is het kunstwerk weer terug in de stad waar het ooit is gemaakt. Normaal hangt het in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest. Door de tijdelijke sluiting van dit museum in verband met een renovatie krijgt het doek een jaar lang onderdak in Amsterdam.

Jacob van Ruisdael (1628-1682), De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden, ca. 1655.

Nog niet zo lang geleden werd duidelijk welke plek op het schilderij te zien is. Dankzij de herkenbare Zuiderkerk kon Norbert Middelkoop, conservator schilderijen, tekeningen en prenten van het Amsterdam Museum vaststellen dat Van Ruisdael zich ten zuidoosten van Amsterdam bevond, op een zandpad op de oostelijke oever van de Amstel. Ook de torenspits van de Oude Kerk, de houten Blauwbrug en de bebouwing op de Vlooienburg zijn te herkennen, maar dit stadsbeeld veranderde heel snel nadat Van Ruisdael dit kunstwerk had gemaakt.

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw duurt nog tot en met eind 2016. De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden is daar in ieder geval te zien tot en met maart 2016.

Zie ook de recensie van Hollanders van de Gouden Eeuw

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share