Geen categorie

Musea brengen kunst digitaal naar zorginstellingen

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Voor 270.000 mensen met een vorm van dementie is contact maken niet meer vanzelfsprekend. Het is vaak ook niet meer mogelijk om naar een museum te gaan. Daarom gaan het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum nu digitaal naar ruim 400 zorginstellingen toe. Op vrijdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, lanceert STUDIO i (een initiatief van beide musea) de Onvergetelijk Museumtafel.

De zogenoemde belevenistafel met aanraakscherm komt voort uit de wens om mensen met dementie te bereiken die door uiteenlopende redenen niet (meer) fysiek naar het museum kunnen komen om aan een rondleiding mee te doen. Via de tafel kunnen mensen op een op een intuïtieve en speelse manier met elkaar in contact komen. Dit gebeurt aan de hand van kunstwerken uit de museumcollecties die uit ervaring bijzonder uitnodigend zijn voor mensen met dementie.

Gebruikers kunnen inzoomen tot in de kleinste details van de kunstwerken. Tafelgenoten worden uitgedaagd op ontdekkingstocht te gaan aan naar associaties aan de hand van vragen, afbeeldingen, geluids- en videofragmenten en afbeeldingen.

De nieuwe tafel is onderdeel van Onvergetelijk, een programma dat het stedelijk en het Van Abbemuseum in 2013 introduceerden voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens maandelijkse rondleidingen en workshops bekijken deelnemers kunstwerken, waarover ze met elkaar in gesprek gaan.

Kennis over de getoonde objecten is geen vereist; het genieten van kunst en de persoonlijke beleving staan centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot ‘leven’. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met vragen en creatieve opdrachten.

Na het succes in het Stedelijk en het Van Abbe werd Onvergetelijk uitgerold naar andere musea verspreid over heel Nederland. Er zijn inmiddels twaalf musea waar mensen met dementie en hun dierbaren terechtkunnen voor dit programma.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share