Geen categorie

Voorlinden toont recente schilderijen Armando

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

De op 1 juli overleden kunstenaar Armando zou vandaag 89 zijn geworden. Ter gelegenheid daarvan toont Museum Voorlinden in Wassenaar enkele werken die Armando eerder dit jaar nog maakte, genaamd Todeslandschaft. De werken zijn te zien tot en met 2 november.

Armando, Todeslandschaft 29-5-18.

Een dag later, op 3 november, opent in Voorlinden een grote overzichtstentoonstelling over de kunstenaar. Die stond eerst gepland in het voorjaar van 2019 en zou in het teken staan van zijn negentigste verjaardag, maar wordt nu een postuum eerbetoon.

Decennia lang maakte Armando series met steeds opnieuw dezelfde titels als Waldrand, Waldstück, Landschaft en Seestück. Dit jaar voegde hij een nieuwe titel toe aan zijn oeuvre: Todeslandschaft. Hij maakte die serie vlak voor zijn dood, in de periode maart tot en met mei.

Armando, Todeslandschaft 14-4-18.

“Deze serie werken is van een adembenemende schoonheid”, vindt Suzanne Swarts, directeur van Voorlinden. “Stuk voor stuk laten ze een bepaalde berusting zien. De overgave van de kunstenaar die wist dat zijn einde zeer nabij was.”

Het landschap is een belangrijk thema in Armando’s oeuvre. Als kleine jongen groeide hij op in de buurt van kamp Amersfoort. Hij is zijn hele leven beïnvloed geweest door de gruwelijkheden die hij tijdens de oorlog van dichtbij meemaakte. Jaren later introduceerde hij de term schuldig landschap om duiding te geven aan de bomen en bossen die getuige zijn geweest van geweld en wreedheid, maar daar geen sporen van tonen en gewoon argeloos doorgroeien. Met zijn typerende, expressieve verfstreken gaf hij in zijn schilderijen op vorm aan deze landschappen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share