Geen categorie

Centraal Museum neemt regenboogpad op in collectie

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Museumstukken mag je meestal niet aanraken. In Utrecht bevindt zich echter een object waar je zelfs overheen mag lopen. Het Centraal Museum heeft onlangs het regenboogpad aldaar opgenomen in de collectie.

Utrecht was in juni 2013 de eerste Nederlandse stad die een regenboogzebrapad aanlegde op de plek van een zebrapad. Ze is zelfs wereldwijd de eerste stad waar een dergelijk pad permanent ligt. Andere steden hebben dit voorbeeld inmiddels gevolgd. In plaats van uit de gebruikelijke zwarte en witte banen bestaat dit pad uit de kleuren van de regenboog. De regenboogvlag is het wereldwijd het symbool van de lhbt-gemeenschap.

Het regenboogpad in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

Het pad staat voor de gedachte dat Utrecht een stad is waar iedereen welkom is, ongeacht geaardheid of overtuiging. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Utrecht. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan voegde het Centraal Museum het zebrapad daarom toe aan de collectie stadsgeschiedenis.

“De gedachte achter het regenboogpad past binnen onze doelstelling om een toegankelijk museum voor iedereen te willen zijn”, aldus zakelijk directeur Marco Grob, E het past ook binnen de collectie, vindt artistiek directeur Bart Rutten. “Het museum verzamelt objecten die een periode in de geschiedenis van Utrecht vertegenwoordigen en verwierf eerder in dat kader al het Nijntje-spandoek van de FC Utrecht-supporters en de trui van Hans Spekman. Het regenboogzebrapad is hierop een mooie aanvulling.”

Het regenboogzebrapad in de Lange Viestraat in Utrecht is destijds aangelegd op initiatief van Pepijn Zwanenberg, raadslid voor GroenLinks in Utrecht. “Diversiteit vieren we niet alleen op bijzondere dagen of tijdens het Midzomergrachtfestival, maar elke dag”, vindt deze. “Het regenboogzebrapad past bij de sociale stad die Utrecht is en ik ben enorm trots dat het nu is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share