Geen categorie

Fries Museum weer open

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

Koningin Máxima opent vandaag om 12 uur het nieuwe Fries Museum. Het museum was vanwege nieuwbouw gesloten sinds 1 juli 2012. Op de openingsdag is het gratis toegankelijk tot 20 uur.

Foto van Ad van Denderen, te zien op de expositie Horizonnen.

Het nieuwe Fries Museum staat ook op een nieuwe locatie. De Turfmarkt is verruild voor het Wilhelminaplein. Het museum kon worden gebouwd mede dankzij het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die een bedrag van 18 miljoen euro naliet voor een nieuw Fries Museum op of aan  het Wilhelminaplein. Het werd ontworpen door architect Hubert-Jan Henket.

Het Fries Museum opent met drie grote exposities. Ferhaal fan Fryslân is een kennismaking met Friesland en de Friezen. Oud Geld gaat over schoonheid en macht in de Gouden Eeuw. Horizonnen toont moderne en hedendaagse kunst in een veranderend Friesland. Verder komen alle iconen van de Friese cultuur aan bod. Het vijftiende-eeuwse zwaard van Grutte Pier is er bijvoorbeeld te zien en er is aandacht voor Mata Hari.

Samen met het Fries Museum opent ook het Fries Verzetsmuseum  weer de deuren, in hetzelfde pand aan het Wilhelminaplein, op de tweede verdieping. Dit museum vertelt het verhaal van Friesland en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share