Geen categorie

Tulp kondigt nieuwe expositie Hermitage aan

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second
De Hollandse Meesters-tulp. Foto: Janiek Dam.

Geel met paarse franjes is hij, de Hollandse Meesters-tulp. Sinds gisteren draagt de bloem die naam, na een doop met Amstelwater. Cathelijne Broers, directeur van Hermitage Amsterdam, ontving de eerste bos.

De presentatie van de tulp was tegelijk een feestelijke vooraankondiging van de komst van 63 schilderijen uit de Gouden Eeuw naar de Hermitage Amsterdam. Ze zullen deel uitmaken van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage – Oogappels van de tsaren, die op 7 oktober opent. De bloem werd speciaal ontwikkeld voor deze expositie.

Een tulp – niet deze, maar een andere – komt ook voor op het portret Flora van Rembrandt, een van de schilderijen die de reis uit Rusland maken. De Romeinse godin Flora, in werkelijkheid Rembrandts vrouw Saskia, draagt een rood-witte tulp in het haar.

Nagenoeg alle grote meesters van de Gouden Eeuw zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Van Rembrandt zijn er zes werken te zien. Behalve beroemde schilders als Rembrandt en Frans Hals komen ook minder bekende namen voorbij, onder wie Willem Drost, Pieter Janssens Elinga, Arent de Gelder en Emanuel de Witte.

De ruime meerderheid van de werken (57 stuks) heeft een vaste plek in de galerij van Hollandse schilderkunst in de Hermitage in Sint Petersburg. De meeste schilderijen zijn na aankoop nooit eerder teruggekeerd naar Nederland.

Hollandse Meesters uit de Hermitage – Oogappels van de tsaren, 7 oktober 2017 t/m 27 mei 2018 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share