Geen categorie

Metropolitan Museum of Art laat auteursrechten varen

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Het Rijksmuseum deed het al eerder en gisteren gaf ook het Metropolitan Museum of Art in New York duizenden afbeeldingen van kunstwerken vrij. Het gaat om ruim 375.000 foto’s die een ieder nu naar eigen inzicht mag gebruiken. Op de afbeeldingen rust dus geen auteursrecht meer.

Claude Monet (1840-1926), Garden at Sainte-Adresse, 1867, Metropolitan Museum of Art in New York.

“Onze uitgebreide en gevarieerde museumcollectie beslaat 5000 jaar van de wereldcultuur en ons doel is toegankelijk te zijn voor iedereen die onze kunst wil bestuderen of ervan wil genieten”, verklaart directeur Thomas P. Campbell de stap. “Verbetering van de toegang tot de museumcollectie is in het belang van ons 21ste-eeuwse publiek.”

Loic Tallon, Chief Digital Officer, vult aan: “In ons digitale tijdperk bestaat ons publiek niet alleen uit de 6,7 miljoen mensen die het afgelopen jaar de drie locaties van het Met in New York bezochten, maar ook meer dan drie miljard mensen met internet verspreid over de wereld. Door de beelden en gegevens vrij te geven bevorderen we het gebruik ervan door docenten en studenten, kunstenaars en ontwerpers, professionals en hobbyisten, alsmede de makers van alle soorten.”

William James Glackens (1870-1938), The Green Car, 1910, Metropolitan Museum of Art in New York.

Voor het nieuwe project werkt het museum samen met onder meer Creative Commons, Wikimedia en Pinterest. Het heeft zelfs zijn eerste Wikimedian-in-Residence aangetrokken, die samen zal werken met Wikimedians in de hele wereld.

De afbeeldingen zijn onderverdeeld in twintig thema’s. Zoals impressionisme en post-impressionisme, Vincent van Gogh, Winter Wonderland en zelfportretten. Als het Creative Commons Zero-icoontje eronder staat (een nul met een diagonale streep erdoor), is de afbeelding vrij te gebruiken. Niet alle werken zijn beschikbaar, laat het museum weten. Op sommige objecten rust namelijk nog steeds auteursrecht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share