Geen categorie

Koninklijk ‘behang’ in het Dordrechts Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second
Een van de kamersbeschilderingen van Aert Schouman uit Huis ten Bosch.

Het Dordrechts Museum toont vanaf 19 februari behang uit Huis ten Bosch. Geen bloemetjesbehang, maar metershoge achttiende-eeuwse schilderingen met vogels, gemaakt door Aert Schouman.

De vijf kamerschilderingen maken deel uit van de tentoonstelling Een Koninklijk Paradijs – de verbeelding van de natuur door Aert Schouman. Schouman (1710-1792) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de achttiende eeuw. Hij werd bekend met zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels. Gisteren kregen de schilderijen hun tijdelijke plek in het museum en ze pasten maar net door de deur, blijkt uit een foto op Twitter.

De ‘behangsels’ vormen volgens het museum het hoogtepunt. Schouman maakte de kamerbeschildering voor het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag. Later verhuisden de werken naar Huis ten Bosch. “Alle kwaliteiten van Schouman als dierenschilder komen samen in deze indrukwekkende reeks ‘behangsels’ die niet alleen van artistiek, maar ook van cultuur- en natuurhistorische belang is”, aldus het museum in een persbericht.

 

Omdat Huis ten Bosch momenteel wordt verbouwd, kan het Dordrechts Museum de schilderingen tonen. Daarna gaan ze terug en zullen ze niet meer zijn voor het publiek. Het paleis is namelijk niet openbaar toegankelijk.

Koningin Máxima, toekomstig bewoner van Huis ten Bosch, opent de expositie volgende week.

Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur, 19 februari t/m 17 september in het Dordrechts Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share