Geen categorie

Schilder Jan Kruis

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Recensie

Jan Kruis (1933) is bij het grote publiek voornamelijk bekend als striptekenaar. Hij is echter ook een begenadigd (portret)schilder. Zijn schilderijenoeuvre komt uitgebreid aan bod op een kleine overzichtstentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum Groningen.

Door: Evert-Jan Pol

Jan Kruis, Portret van Marten Toonder.

Wie Jan Kruis alleen kent als de geestelijk vader van Jan, Jans en de Kinderen, staat misschien versteld van de uiterst realistische portretten op de tentoonstelling. Een overzichtsexpositie zou echter niet compleet zijn zonder een portretgalerij. Hij portretteerde leden van zijn eigen familie, maar ook bekende Nederlanders, onder wie collega Marten Toonder, Mies Bouwman en ook de koningin.

De portretten nemen een hele wand beslag, waardoor de schilder Jan Kruis de aandacht krijgt die hij verdient. Maar de meeste aandacht in het museum gaat – vanzelfsprekend, want het is een stripmuseum – uit naar de (strip)tekenaar Jan Kruis. Jan, Jans en de Kinderen komen uiteraard langs, maar ook Woutertje Pieterse is van de partij. Nadat hij stopte met het tekenen van Jan, Jans en de Kinderen stortte Kruis zich op het illustreren van dit verhaal van Multatuli.

De schilderijen en tekeningen worden afgewisseld door afleveringen van de tekenfilmserie over Jan, Jans en hun kinderen die in de jaren ’80 op televisie te zien was. Daardoor en ook door de schilderijen is de familietentoonstelling een mooie aanvulling op het werk van Jan Kruis dat elders in het museum permanent wordt getoond.

Het Theater van Jan Kruis, t/m 5 september in het Nederlands Stripmuseum Groningen. De ingang tot het museum bevindt zich in de McDonald’s.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share