Geen categorie

Gemeentemuseum koopt Mondriaanjurk

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Nieuws

Het Gemeentemuseum heeft een Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent (1936-2008) aangekocht. Deze couturier maakte haar voor zijn herfst-wintercollectie 1965-66, als onderdeel van een serie kledingstukken die waren geïnspireerd door moderne kunst. De Mondriaanjurken, uitgevoerd in wollen tricot met vlakverdelingen in wit, zwart, blauw, rood en geel kregen de meeste aandacht.

Drie Mondriaanjurken in Gemeentemuseum Den Haag, 1966.

 

Van de beroemde Mondriaanjurk bestaan verschillende varianten, met verschillende kleurvlakken. Het Rijksmuseum bezit een exemplaar met een geel vlak. De jurk die het Gemeentemuseum heeft aangekocht voor 5.500 euro heeft een rood vlak. Deze variant van de Mondriaanjurk was populair onder beroemdheden. Grace Kelly, ofwel prinses Grace van Monaco, kocht er ooit één.

Het Gemeentemuseum toonde de verschillende Mondriaanjurken al in het voorjaar van 1966. Medewerkers van het Kostuummuseum droegen ze toen bij de schilderijen van Piet Mondriaan. In 2012 toonde het museum eveneens twee Mondriaanjurken, geleend uit Parijs. Mede door de hoge kosten slaagde het er niet eerder in een jurk aan te kopen.

De Mondriaanjurk is een van de vroegste en meest succesvolle toepassingen van het werk van Mondriaan in de toegepaste kunst. Op 1 januari van dit jaar verliep het auteursrecht op Mondriaans werk en het museum verwacht dat menig ontwerper zich nu zal laten inspireren door het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar. Daarom ziet het de jurk juist nu als een belangrijke aanwinst.

Het Gemeentemuseum heeft de grootste collectie Mondriaans ter wereld en toont in de vaste expositie Mondriaan & De Stijl bovendien hoe het werk van deze pionier van de abstracte moderne kunst ontwerpers en collega-kunstenaars inspireerde. De Mondriaanjurk krijgt volgende week een plek in deze presentatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share