Geen categorie

Tekenen in het museum

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Reportage

Menigeen tekende erop los afgelopen weekend aan het Museumplein in Amsterdam. Op zaterdag is dat in het Rijksmuseum inmiddels al de gewoonste zaak van de wereld en een dag eerder namen bezoekers van het Van Gogh Museum ook het potlood ter hand.

Tekst en tekening: Evert-Jan Pol

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond open tot 22 uur en biedt dan verschillende activiteiten aan. Ditmaal staat tekenen op het programma, onder de titel Piet Parra x Vincent op Vrijdag. Grafisch ontwerper en illustrator Piet Parra laat zich graag inspireren door Vincent van Gogh en riep bezoekers op zijn voorbeeld te volgen.

 

Bezoekers tekenen op zaal in het Van Gogh Museum.
Bezoekers tekenen op zaal in het Van Gogh Museum.

 

“De potloden zijn helaas op”, laat de dame achter de tekenkar weten. Maar gelukkig is daar een jongetje dat zijn exemplaar teruggeeft. Hij heeft vanavond misschien niet zo’n zin om te tekenen. In tegenstelling tot veel andere bezoekers, getuige het potlodentekort.

Het Van Gogh Museum staat fotograferen tegenwoordig niet meer toe op zaal. Wel op daartoe aangewezen plekken. Tekenen is dus ook een goed alternatief. Schilderijen met bankjes ervoor zijn in trek, maar overal op de eerste en tweede verdieping zetten tekenaars enthousiast het potlood aan het werk. En niet zelden is het resultaat treffend.

De activiteit voorziet duidelijk in een behoefte: mensen tekenen graag onder toeziend oog van Van Gogh of Rembrandt, zolang ze maar niet de enige zijn. Als meer musea hun bezoekers motiveren, wordt tekenen in het museum nog eens heel gewoon.

Zie ook: Zaterdag is tekendag in het Rijksmuseum

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share