Geen categorie

‘Nieuwe’ Jheronimus Bosch ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Onderzoekers hebben een ‘nieuw’ schilderij ontdekt van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Het gaat om het paneel De verzoeking van de heilige Antonius.

 

Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), De verzoeking van de heilige Antonius, ca. 1500-10, olieverf op eiken, The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, William Rockhill Nelson Trust.
Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516), De verzoeking van de heilige Antonius, ca. 1500-10, olieverf op eiken, The Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, William Rockhill Nelson Trust.

 

Het werk komt uit de collectie van het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City en stond daar  jarenlang in de kelder als creatie van een leerling. Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers tekeningen onder de olieverf zichtbaar gemaakt. “Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen uit het belangrijkste oeuvre van Bosch is aangetroffen.”

De voorstelling van de geknielde en water scheppende Antonius in een omgeving met merkwaardige wezens past in het oeuvre van Bosch. De figuur van de heilige komt sterk overeen met de Antonius op het linkerluik van de Heremietentriptiek en is ook verwant aan een water scheppend monstervrouwtje op het middenpaneel van het Laatste Oordeel in Brugge.

De monstertjes op het paneel zijn ook typisch Bosch. Het onder een trechter verscholen wezentje, het gedrocht met de vossenkop, het figuurtje met de lepelaarsbek, de varkenspoot op het drijvende tafelblad, de uit het water klauterende pad en de drijvende worst zijn allemaal terug te vinden in andere werken van zijn hand.

Het onderzoek werd gedaan door het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), een initiatief van Het Noordbrabants Museum in Bosch’ geboorte- en woonplaats Den Bosch. Daar opent op 13 februari de overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. De expositie is gebaseerd op de onderzoeksresultaten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share