Geen categorie

Zeven boeken geven nieuwe inzichten in Rembrandts etsen

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Zijn schilderijen maakten hem wereldberoemd, maar Rembrandt maakte ook vele etsen. Hij wordt zelfs gezien als de meest invloedrijke etser aller tijden. In zeven boeken, die gisteren verschenen, worden al zijn prenten uitvoerig beschreven.

De boeken verschenen in de Hollstein-reeks, die de Nederlandse prentkunst van 1450 tot 1700 per kunstenaar nauwkeurig in kaart brengt. Hieraan wordt sinds 1949 gewerkt en er zijn al 139 delen verschenen. Voor de zeven nieuwe delen bekeken Rijksmuseum-conservator Erik Hinterding en Jaco Rutgers wereldwijd ruim 18.000 afdrukken van de 315 etsen die de Rembrandt vervaardigde tussen 1625 en 1665.

Rembrandt van Rijn, Zelfportret met hoed met slappe rand en geborduurde mantel, 1631.

Tijdens hun onderzoek deden zij onverwachte ontdekkingen ten aanzien van de etstechnieken die de kunstenaar gebruikte. Hierdoor ontstond een beter inzicht in Rembrandts prentkunst. De nieuwe Hollstein-catalogus maakt bijvoorbeeld een scherp onderscheid tussen afdrukken die Rembrandt zélf maakte en exemplaren die pas na zijn dood met zijn koperplaten zijn gedrukt. Veel latere prenten waarvan de druk aan Rembrandt zelf werd toegeschreven zijn nu ‘ontmaskerd’.

Een deel van die prenten blijkt te zijn gemaakt met behulp van een zogeheten mezzotintwiegijzer, een soort plamuurmes waarmee de koperplaat wordt geruwd. Dat wiegijzer was tijdens Rembrandts leven onbekend en dus zijn alle afdrukken waar dat instrument voor is gebruikt van ná 1669, het jaar waarin de meester stierf.

De zeven boeken wegen samen ongeveer 10 kilo en wie ze allemaal wil heb, moet flink in de buidel tasten. Elk deel kost namelijk 330 euro. Ze zijn te bestellen bij uitgever Sound & Vision Publishers.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share