Geen categorie

Rijksmuseum toont ontwerpen staatsieportretten

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Expositie

Het Rijksmuseum toont de ontwerpen voor de officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander. Gisteren maakte het Mondriaan Fonds bekend dat Femmy Otten, Iris van Dongen en Rineke Dijkstra en ieder een portret mogen maken.

Schetsontwerpen door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten (vlnr). Dijkstra gebruikte een stand-in.

Het Mondriaan Fonds kreeg van het ministerie van OCW en de Rijksvoorlichtingsdienst de opdracht om de totstandkoming van drie staatsieportretten te begeleiden. Het fonds selecteerde vervolgens twaalf kunstenaars die een schetsontwerp mochten indienen. Een expertcomité koos vervolgens de ontwerpen van Otten, Van Dongen en Dijkstra. Volgens het comité wortelen de portretten in de traditie van Nederlandse staatsieportretten, terwijl de kunstenaars tegelijkertijd trouw zijn gebleven aan hun eigen oeuvre.

Femmy Otten (1981) is in haar schetsontwerp op zoek gegaan naar een eenheid van de geportretteerde en zijn functie. Zij combineert het portret met elementen uit de heraldiek van het koningshuis. Het comité noemt het verrassend dat zij de ijlheid die vaak kenmerkend is voor haar werk heeft weten om te zetten in een krachtig portret waar je niet omheen kan.

Iris van Dongen (1975) heeft twee schetsontwerpen gemaakt vanuit verschillende standpunten: een vriendelijke koning die de kijker recht aankijkt en een formeel portret van de koning in een statiger pose. In het definitieve staatsieportret wil Van Dongen beide standpunten laten samensmelten.

Het enige fotografische staatsieportret wordt gemaakt door Rineke Dijkstra (1959). “De strijd tussen koning en persoon is in haar portret afwezig en de koning wordt op een even intense als genuanceerde wijze getoond als individu”, aldus het comité. Opmerkelijk is dat het ontwerp qua compositie sterke gelijkenissen vertoont met een portret dat Dijkstra in mei van dit jaar van de koning maakte.

Een nieuwe koning, een nieuw portret, t/m 15 april in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share