Geen categorie

Noordbrabants Museum eindelijk compleet

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Nieuws / Expositie

Na de heropening in mei is het Noordbrabants Museum vanaf vandaag echt compleet. Om 12 uur opende de laatste en grootste zaal voor bezoekers: de Wim van der Leegtezaal die op 850 vierkante meter Het Verhaal van Brabant presenteert.

Vincent van Gogh, Raderen van de Genneper watermolen, 1884, olieverf op doek, eigendom van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in bruikleen bij het Noordbrabants Museum.

Het Verhaal van Brabant is ingedeeld in tijdperiodes waarin de hoogte- en dieptepunten uit de Brabantse geschiedenis centraal staan. De permanente expositie begint in de middeleeuwen, hoogtijdagen voor Leuven, Brussel, Antwerpen en Den Bosch, de belangrijkste steden van het hertogdom Brabant. In het aangrenzende paviljoen komt de bezoeker meer te weten over de invloed die de beroemde vijftiende-eeuwse Bossche schilder Jheronimus Bosch in zijn tijd én daarna heeft gehad.

Een andere kunstenaar die uiteraard aan bod komt, is Vincent van Gogh, die in Brabant werd geboren. De eerste zes maanden toont het museum elf (Brabantse) Van Goghs, en daarna negen. Vanwege de uitgebreide renovatie van Het Noordbrabants Museum was gedurende 2,5 jaar geen werk van deze kunstenaar in zijn geboorteprovincie te zien.

Basisschoolleerlingen bij de DAF. Foto: Marc Bolsius.

De tentoonstelling is gevarieerd, met kunst, historische objecten en een DAF uit 1963. En ze is ook multimediaal. Zo vertelt Frederik Hendrik in een theatrale presentatie hoe hij ’s Hertogenbosch belegerde. Brabantse hoofddeksels gaan met elkaar een dialoog aan over nieuws van de dag in vroegere tijden. En een enorme kaart blijkt interactief als de bezoeker op een plaatsnaam gaat staan en historische gebeurtenissen worden getoond.

Niet eerder had het museum zoveel ruimte om aandacht te besteden aan het cultuurhistorische verhaal van Brabant. De oplevering van deze zaal liep enige vertraging op onder meer door de verlengde bouwperiode en het faillissement van een belangrijke leverancier.

Het Verhaal van Brabant, nu te zien in het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share