Geen categorie

Spannende tijd voor musea

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Voor een aantal Nederlandse musea zijn er spannende jaren aangebroken. Dat blijkt uit het Meldpunt bezuinigingen van de Nederlandse Museumvereniging.

De vereniging heeft het meldpunt ingesteld om erachter te komen met welke bezuinigingen de verschillende musea te maken krijgen. Een van de musea die zich meldde, is Paleis het Loo in Apeldoorn. Dat moet 1 miljoen euro bezuinigen. Waarop het dat zal doen, is nog niet duidelijk.

Theater Instituut Nederland (TIN) verliest per 2013 de gehele rijkssubsidie. Dit zou het einde betekenen van een collectie die teruggaat tot de zestiende eeuw. Het TIN zal voor februari van dit jaar een aanvraag indienen om in de toekomst als museum in aanmerking te komen voor rijkssubsidie. Komend najaar is dan een besluit over die aanvraag te verwachten.

Ook het Grafisch Museum Groningen dreigt overheidssubsidie te verliezen. De Kunstraad Groningen heeft de provincie Groningen geadviseerd per 2013 de subsidie stop te zetten. Als dat gebeurt, zou dat het einde van het museum kunnen betekenen.

Opgelegde bezuinigingen heeft ook ernstige gevolgen voor museumschip Buffel van het Maritiem Museum  in Rotterdam. Het schip kost jaarlijks 3,5 ton aan onderhouds- en personeelskosten. Dat kan het museum straks niet meer opbrengen en daarom wil het het schip van de hand doen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share