Geen categorie

Rijksmuseum onderzoekt Shiva in röntgentunnel

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Het Rijksmuseum heeft een werk uit de collectie op een wel heel bijzondere manier laten onderzoeken. Een duizend jaar oude bronzen Shiva is met vrachtwagen en al doorgelicht in de krachtigste röntgentunnel voor zeecontainers van de Rotterdamse douane. Daaruit bleek dat het Indiase tempelbeeld geheel massief is gegoten. Het was voor het eerst dat een museaal topstuk op deze ongebruikelijke manier werd onderzocht.

Röntgenopname van de Shiva in de vrachtwagen. De egaal donkere kleur duidt op een massief bronzen gietsel. Foto: Rijksmuseum.

De Shiva uit het Rijksmuseum is voor zover bekend het grootste bronzen beeld uit de Chola-periode in een museale collectie buiten India. Het is 153 centimeter hoog en 114,5 centimeter breed. Het gewicht (300 kilo) deed altijd al vermoeden dat het niet hol is gegoten, zoals dat bijvoorbeeld vanaf de Griekse oudheid in Europa gebruikelijk was. In 1999, toen het beeld nog op zaal stond, is daarom een röntgenonderzoek uitgevoerd, waarvoor het museum vanwege de straling ontruimd moest worden.

Shiva Nataraja, 12de eeuw, Zuid-India, collectie Rijksmuseum (in bruikleen van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst).

De destijds gebruikte apparatuur was echter niet sterk genoeg voor een totaalbeeld. De scantunnel van de douane in Rotterdam bood uitkomst. Daarin worden normaal zeecontainers met verdachte inhoud gescand. Dit röntgenapparaat is sterk genoeg is om koperdraad van 1 millimeter in een 30 centimeter dik stuk staal te kunnen onderscheiden.

Het onderzoek in de tunnel leverde een verrassend resultaat op, aldus Anna Ślączka, conservator Zuid-Aziatische kunst. “We hadden al verwacht dat het beeld zelf massief is, maar dat de aureool en het dwergje onder de voeten van Shiva ook massief zijn, kwam als een totale verrassing.”

Het onderzoek geeft verder nuttige informatie over de conditie van het beeld met het oog op conservering. Met de uitkomst van het onderzoek kan nu ook de datering beter worden vastgesteld.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share