Geen categorie

Zeebonken en strandgasten

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Expositie

Zeebonken & Strandgasten, zo heet de nieuwe tentoonstelling in De Mesdag Collectie, die vandaag opent. Ze omvat werk van dertien hedendaagse kunstenaars die net als kunstschilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) geïnspireerd zijn door de zee en het strand. De expositie vindt plaats omdat het honderd jaar geleden is dat Mesdag overleed.

Maura Biava, Doride: Sea of Time, 2003, C-print op dibond, Collectie De Nederlandsche Bank, Amsterdam.
Maura Biava, Doride: Sea of Time, 2003, C-print op dibond, Collectie De Nederlandsche Bank, Amsterdam.

 

De werken tonen elk een ander aspect van het doorbrengen van tijd aan of op zee. Zo verbeeldt Niloufar Banisadr op intrigerende wijze het strandleven met haar foto’s van badlakens, waar slechts de afdruk van de personen die erop hebben gelegen zichtbaar is. Henk Wildschut legde in zijn fotoserie stoere zeemannen vast. Maria Roelofsen maakte met haar gejutte spullen nieuwe sculpturen en wijst de bezoekers daarmee op de schoonheid van achtergelaten voorwerpen op het strand. En fotografe Maura Biava gaat met onder water gefotografeerde scènes in op de mysterieuze wereld van de zee.

De foto’s, video’s, sculpturen en installaties zijn te zien in het museum dat Mesdag zelf oprichtte en waar hij naast woonde. De werken worden niet alleen getoond in het voormalige woongedeelte van het gebouw, maar ook in het trappenhuis van het museum en tussen de vaste collectie. Het museum wil op deze manier de verbinding tussen de vaste collectie en de eigentijdse werken benadrukken.

Maria Roelofsen, Motje, 2013, Diverse materialen, © Maria Roelofsen.
Maria Roelofsen, Motje, 2013, Diverse materialen, © Maria Roelofsen.

 

Volgens het museum wordt de met Mesdag gedeelde inspiratie extra onderstreept door stolpen van Daphne Hatt en een fotografisch beeld van Simon van Til. Ook beleeft een videowerk van Linde Gadellaa hier zijn primeur voor publiek. In de tuin toont de Indiase kunstenaar Subodh Kerkar een speciaal voor deze tentoonstelling ontwerpen installatie van mosselschelpen.

Zeebonken & Strandgasten, t/m 1 november in De Mesdag Collectie, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share