Geen categorie

Stedelijk krijgt fotowerk Warhol

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum is zeventien fotowerken van Andy Warhol rijker. Het kreeg ze van de Andy Warhol Foundation for the Visual Arts ter ere van het 25-jarig bestaan van deze stichting.

Het gaat om acht zogenaamde stitched photographs, vijf losse foto’s en vier Little Red Books die Warhol vanaf 1970 tot zijn dood in 1987 maakte. Het zijn werken waarin Warhol voor het eerst experimenteert met fotografie als zelfstandig medium.

Warhol produceerde tussen 1982 en 1987 rond de 500 stitched photographs – werken die bestaan uit vier, zes of acht aan elkaar gestikte, identieke foto’s. Het zijn portretten van Warhols beroemde vrienden, stillevens, landschappen, symbolen en kiekjes van situaties. Na Warhols plotselinge overlijden in 1987 werd een aantal van deze foto’s naast zijn naaimachine aangetroffen, vermoedelijk om aan elkaar genaaid te worden. De foto’s zijn in opdracht van The Andy Warhol Foundation in 2014 alsnog aan elkaar gestikt.

Het Stedelijk ontving acht postuum gestikte foto’s met als onderwerpen onder meer een portret van galeriehouder Howard Read, schedels in een archiefkast, paarden in een weide en een en profil portret van een bodybuilder. De schenking bevat ook vijf niet gestikte foto’s, waaronder een portret van de vader van Jean-Michel Basquiat, de kunstenaar met wie Warhol enige tijd samenwerkte.

Andy Warhol, Bodybuilder, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.
Andy Warhol, Bodybuilder, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.

Het Stedelijk kreeg ook vier Little Red Books: door Warhol samengestelde reeksen polaroids die hij gebruikte als bronmateriaal voor zijn zeefdrukken. Na zijn dood liet Warhol bijna 40.000 privéfoto’s achter, waarvan slechts een fractie in ongeveer 100 boekjes terecht kwam. Een groot deel bestaat uit portretten van dezelfde persoon (onder wie Yves Saint-Laurent en Warhol zelf), die steeds een andere pose aanneemt. Warhol rangschikte de foto’s in rode albums en uit het ritme en de variatie in deze kleine fotoalbums blijkt Warhols belangstelling voor de rol die beelden spelen in de constructie van een imago.

“We zijn erg blij met deze schenking”, aldus Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum: “De werken geven een uniek inzicht in wat voor rol fotografie en polaroids speelden in de rest van Warhols oeuvre. Het is een waardevolle aanvulling op de werken van Warhol in de collectie van het Stedelijk, met onder meer Flowers, Jacqueline Kennedy II en Bellevue II uit de jaren zestig.” De geschonken Warhols zijn vanaf vandaag te zien in het Stedelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share