Geen categorie

Collectie David Bowie brengt 38 miljoen op

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

De drie veilingen van David Bowies kunst- en designcollectie hebben in totaal omgerekend 38,2 miljoen euro opgebracht. Sotheby’s Londen veilde vrijdag en zaterdag 350 stukken.

 

Jacob Kramer, Head of a Young Woman, 1926, pastel. Foto: Sotheby's.
Jacob Kramer, Head of a Young Woman, 1926, pastel. Foto: Sotheby’s.

 

Volgens een redacteur van The Art Newspaper sprak de veilingmeester van “de grootste white glove sale ooit”. Een white glove sale is een veiling waarbij alle aangeboden objecten een nieuwe eigenaar krijgen.

Het schilderij Air Power van Jean-Michel Basquiat, dat aan bod kwam in de eerste veiling, bleek na de allerlaatste hamerslag het duurste stuk. Het ging weg voor iets meer dan 8 miljoen euro.

Een opmerkelijke naam uit de tweede veiling is die van David Jones. Opmerkelijk omdat de echte naam van David Bowie ook zo luidde. In dit geval ging het echter om de in 1974 overleden kunstenaar. Zijn voorstelling van een bloedende Jezus aan het kruis was goed voor een verkoopprijs van ruim 108 duizend euro, 15 keer meer dan de hoogste schatting van Sotheby’s.

David Jones, Crucifixion, 1922. Foto: Sotheby's.
David Jones, Crucifixion, 1922. Foto: Sotheby’s.

Bijna elk stuk oversteeg de verwachtingen ruimschoots. Head of a Young Woman van Jacob Kramer ging zelfs 29 keer over de kop. De nieuwe eigenaar moest er geen 800, maar 23.750 pond (ruim 27.000 euro) voor betalen. De grote faam van de vorige eigenaar droeg waarschijnlijk bij aan de hogere prijzen.

In ieder geval een van de geveilde stukken kwam in Nederlandse handen. Het Groninger Museum kocht voor ruim 9.000 euro de fruitschaal Courtoise Manière van Nathalie du Pasquier.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share