Geen categorie

De geschiedenis van Sinterklaas

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Jan Steen, Het Sint-Nicolaasfeest, 1668, olieverf op paneel. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Vanaf morgen kunnen de schoenen weer worden gezet, want dan komt Sint Nicolaas aan in Nederland. Museum Catharijne Convent in Utrecht duikt met een grote expositie in de geschiedenis van de Sinterklaastraditie.

Tussen de historische Nicolaas en de moderne Sinterklaas zitten meer dan zeventien eeuwen. De tentoonstelling laat zien welke elementen zijn gebleven en welke nieuw zijn. In de zeventiende eeuw werd het feest al gevierd, zoals blijkt uit een schilderij van Jan Steen uit 1668. Ook het schoen zetten heeft een lange geschiedenis. Al in de vijftiende eeuw kregen kinderen geldstukken in hun schoen. In de Middeleeuwen was Sint Nicolaas beschermheilige van ongehuwde meisjes en van kinderen. Daar herinnert de uitspraak ‘vrind van ieder kind’ aan.

Oude legendes komen tot leven met topstukken uit binnen- en buitenland. Nog niet eerder was er in Nederland zoveel over de Goedheiligman bij elkaar te zien; van schilderijen, beelden, snoepgoed, gedichten en schoolplaten tot foto’s waarop te zien is hoe mensen thuis Sinterklaas vieren.

Sint Nicolaas op bezoek is een familietentoonstelling, waar dus ook veel voor kinderen te beleven is. Zij kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het Pepernotenspoor, waarmee ze de titel Sint-Expert kunnen verdienen. Ook mogen ze, als een echte Piet, pakjes gooien door de schoorsteen op het speciale Pietendak. Alleen voor kinderen zonder hoogtevrees.

Sint-Nicolaas op bezoek, t/m 3 januari in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share