Geen categorie

Kunstcollectie KPN straks te zien in nieuw depot Boijmans

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

De kunstcollectie van KPN krijgt een eigen plek in het nieuwe voor het publiek toegankelijke depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Dat verrijst momenteel naast het Rotterdamse museum.

De verzameling van KPN is een van de meest vooraanstaande bedrijfscollecties. Het omvat onder meer een groot aantal topstukken van Nederlandse kunstenaars als Anton Corbijn, Jan Schoonhoven, Marlene Dumas, Rineke Dijkstra, Armando, Constant en René Daniëls. Ook werken van internationale kunstenaars als Per Kirkeby, Olafur Eliasson en Thomas Demand zijn erin opgenomen.

Artist impression exterieur Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen. Ontwerp: MVRDV i.s.m. Kossmann.dejong.

De voorgangers van KPN – PTT Telecom en PTT – kochten kunst om zo de kunstwereld te steunen. De stukken kregen vervolgens een plek aan de muren van de panden. Vanaf de openstelling van Depot Boijmans Van Beuningen in 2020 zullen de werken voor alle bezoekers te zien zijn op de vierde verdieping aan de zuidoostkant van het gebouw.

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste museumdepot ter wereld dat toegang biedt tot een complete kunstcollectie, zónder tussenkomst van een conservator. Bezoekers kunnen er – zelfstandig of met een gids – ronddwalen tussen de 145.000 kunstobjecten die voorheen waren opgeslagen in niet toegankelijke depots. Liefhebbers kunnen tevens meekijken met herkomstonderzoek, conservering en restauratie.

Het 39,5 meter hoge gebouw is een ontwerp van het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau MVRDV, onder meer bekend van de Markthal. Directeur Sjarel Ex: “Met het depot geeft het museum de eigen museumcollectie, die grotendeels eigendom is van de gemeente, een bestendige toekomst”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share