Geen categorie

Dieren van Oranje op Paleis Het Loo

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second
Richard Kameke, Prinses Wilhelmina met pony baby, april 1887, bruikleen GVON. Foto: Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo is de komende jaren deels gesloten voor publiek vanwege een grootschalige verbouwing. In de tuinen, stallen en op het voorterrein biedt het museum wel diverse activiteiten en evenementen aan. De tentoonstelling Dieren van Oranje is er daar een van.

De tentoonstelling illustreert met foto’s, prenten en verhalen de bijzondere band tussen de Oranjes en hun dieren. Dieren hebben altijd een rol gespeeld in het dagelijks leven van de Oranjes. Koning-stadhouder Willem III, die Paleis Het Loo liet bouwen, bezat wel tachtig jachthonden. Stadhouder Willem V onderhield op Het Loo een eigen menagerie met exotische dieren, waaronder zelfs twee olifanten, en Koningin Wilhelmina verzorgde als kind bij haar speelhuisje diverse dieren.

Ze was dol op haar vier pony’s, ezeltje en hond Swell. Nog met regelmaat staan de paarden van het Koninklijk Staldepartement in de stallen van Het Loo en ook Benito, het lievelingspaard van Prinses Beatrix, geniet van zijn oude dag in de paleisstallen en de weides bij Kasteel Het Oude Loo.

Dieren van Oranje, t/m 30 september in de stallen van Paleis Het Loo, Apeldoorn

H.A. d’Ainecy Montpezat, Koningin Sophie met valk te paard, 1849, bruikleen GVON. Foto: Paleis Het Loo.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share