Geen categorie

Gemeentemuseum koopt art nouveau-inktstel

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft een inktstel van de Nederlandse art nouveau-ontwerper en sierkunstenaar Theo Nieuwenhuis aangekocht. Het stuk ontstond in 1903 in de werkplaats van de Amsterdamse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co.

Het voorwerp staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een rijk versierd interieur waarvan het Gemeentemuseum al diverse onderdelen in de collectie heeft. Door de aankoop is het inktstel nu herenigd met onder meer de eikenhouten schrijftafel waarvoor dit luxueuze bureauaccessoire oorspronkelijk was bedoeld.

Theo Nieuwenhuis (1866-1951) uitvoering E.J. van Wisselingh & Co, Amsterdam, Inktstel voor mr. Ferdinand Kranenburg, 1903, geëmailleerd messing en roodkoper, Gemeentemuseum Den Haag.

Het inktstel van messing en roodkoper is versierd met plantenranken, het wapen van Amsterdam en het jaar van vervaardiging. Op de geëmailleerde inktpotjes komen de dierenriem en de rechtspraaksymboliek terug. Het voorwerp is gemaakt voor de welgestelde Amsterdamse advocaat en kunstliefhebber Ferdinand Kranenburg. Hij gaf Theo Nieuwenhuis (1866–1951) in 1899 de opdracht om zijn kantoor annex woonhuis in te richten.

De klus was een van de eerste grote opdrachten voor de firma Van Wisselingh, een kunsthandel die kort ervoor was uitgebreid met een eigen meubelatelier. Ontwerpers als Nieuwenhuis, Carel Lion Cachet (1864-1945) en Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1924) werkten daar in opdracht van de gegoede klantenkring aan spraakmakende interieurontwerpen.

Nieuwenhuis werkte meerdere jaren aan de opdracht voor Kranenburg en ontwierp naast het inktstel diverse meubels (waaronder een grote schrijftafel, een aantal stoelen en verschillende dossierkasten), deuren, een gedeeltelijke lambrisering, een marmeren schoorsteen met spiegel, een cassettenplafond, twee glas-in-loodvensters, lampen en een vloerkleed. Een deel van de oorspronkelijke inrichting is vanaf 21 april te zien in het Gemeentemuseum, in de tentoonstelling Art Nouveau in Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share