Geen categorie

Veilingrecord voor Jan Schoonhoven

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

Een werk van Jan Schoonhoven bleek gisteren het topstuk op een veiling bij Christie’s Amsterdam. Een Europese bieder had 889.500 euro over voor R72-47. Nooit eerder werd er op een Nederlandse veiling meer betaald voor een Schoonhoven.

Jan Schoonhoven (1914-1994), R72-47, 1972, beschilderd papier-machéreliëf op karton, uit de collectie Emiel de Hantsetters. Christie’s Images LTD. 2014.

Schoonhoven (1914-1994) was in de jaren 60 medeoprichter van de Nulgroep. Deze zette zich af tegen Cobra en streefde naar een objectieve kunst, zonder emotionele waarde. Zo bescheiden als Schoonhoven vond dat zijn kunst moest zijn, was hij zelf ook. Tot aan zijn pensionering in 1979 werkte hij bij de PTT, ook toen hij succes kreeg als kunstenaar.

Hij werd vooral bekend met zijn witte reliëfs, waar R72-42 een voorbeeld van is. Het werk zorgde er mede voor dat de veiling de beste van Christie’s was in Nederland sinds 25 jaar. Het veilinghuis bracht 280 naoorlogse en hedendaagse schilderijen onder de hamer.

Bieders uit 24 landen waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Libanon en Nederland betaalden er samen ruim 11 miljoen euro voor. Een deel van de werken was afkomstig uit de collectie van dit jaar overleden Oostenrijkse acteur Maximilian Schell.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share