Geen categorie

Gestolen monstrans Catharijneconvent terecht

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

De monstrans.

De diefstal van de monstrans uit Museum Catharijneconvent is opgelost. Politie Utrecht heeft gisteravond drie verdachten aangehouden, die het voorwerp in hun bezit hadden. De recherche gaat verder met het onderzoek en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Museum Catharijneconvent hoopt de monstrans in het voorjaar weer te tonen aan het publiek. Het object is beschadigd en moet gerestaureerd worden. Hierover treedt het museum in overleg met de eigenaar ervan, parochie van de Heilige Drie-eenheid.

Museumdirecteur Marieke van Schijndel toont zich zeer gelukkig met de terugkeer van de monstrans. “Het prachtige object is een topstuk van het museum en vertelt een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. Dit topstuk, dat al eeuwen deel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis, zal nu ook voor toekomstige generaties bewaard blijven.”

De achttiende-eeuwse verguld zilveren stralenmonstrans, versierd met vele diamanten, is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. In een monstrans wordt in de rooms-katholieke kerk de gewijde hostie bewaard, om te vereren en te aanbidden. Het object werd op 29 januari op klaarlichte dag geroofd uit het museum.

Museum Catharijneconvent dankt de politie, de recherche, de gemeente Utrecht, de verzekeringsmaatschappij en alle andere mensen en organisaties die hebben geholpen met de terugkeer van de monstrans. Ook bedankt het een ieder die met bloemen, telefoontjes, e-mails, via Facebook of op welke andere wijze dan ook heeft laten weten met het museum mee te leven.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share