Geen categorie

Catharijneconvent komt met expositie over heksen

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Heksen zijn lelijke vrouwen op bezemstelen die tovermiddeltjes maken in een grote pot bij de haard. Dat alom bekende beeld werd eeuwen geleden bedacht door de Brabantse kunstenaar Pieter Bruegel (ca. 1525-1569). ‘Zijn’ heksen staan vanaf 19 september centraal in de tentoonstelling De heksen van Bruegel in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Pieter Bruegel, Sint Jacob bestrijdt de hekserij en toverij, 1565.
Pieter Bruegel, Sint Jacob bestrijdt de hekserij en toverij, 1565.

 

Voor de expositie heeft het museum een unieke collectie heksenvoorstellingen uit de periode van heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700) bijeengebracht. Met werk van Bruegel en dat van andere Hollandse en Vlaamse meesters, die zich door Bruegels heksbeeld lieten inspireren.

Meer dan 150 Hollandse en Vlaamse voorstellingen van heksen zijn bewaard gebleven, een productie die nergens anders ter wereld is geëvenaard. Vanuit heel Europa komt een selectie kwetsbare panelen, manuscripten, prenten en tekeningen naar Nederland. Van zeldzame archiefstukken en handschriften tot de detaillistisch geschilderde sabbatscènes van Frans Francken en David Teniers de Jonge. Absolute hoogtepunten zijn volgens het museum de prenten Sint Jacob bestrijdt de hekserij en toverij en Sint Jacob ontmaskert en overwint hekserij en toverij van Pieter Bruegel uit 1565.

De heksen van Bruegel biedt ook inzicht in de omstandigheden waarin de heksenvoorstellingen tot stand kwamen. Het ontstaan ervan is onlosmakelijk verbonden met de heksenvervolgingen. De eerste processen vonden plaats rond 1430. De tentoonstelling schetst daarmee ook de invloed en de gevolgen van het uitsluiten van andersdenkenden in de samenleving. In de heks werd een collectieve zondebok gevonden.

De heksen van Bruegel is een samenwerkingsproject tussen Catharijneconvent en Musea Brugge. De tentoonstelling is te zien in Museum Catharijneconvent van 19 september 2015 tot en met 31 januari 2016 te zien in Utrecht en reist daarna door naar Brugge, waar ze van 25 februari tot en met 26 juni 2016 op het programma staat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share