Geen categorie

Centraal Museum vervangt Nijntje door kopie

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Nijntje bij het Nijntje Museum.

Drie voorbijgangers nemen om beurten een foto van de levensgrote Nijntje in haar Nijntje-jurk. De glimmende verschijning bij de ingang van het Nijntje Museum in Utrecht is al geruime tijd een echte blikvanger. Het origineel althans. Deze niet van echt te onderscheiden replica staat er pas sinds gisteren.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Centraal Museum, eigenaar van het beeld, besloot het door Piet Paris ‘aangeklede’ konijn te vervangen door een kopie. Alle aanrakingen door fans heeft het origineel uit 2015 geen goed gedaan. De komende tijd wordt het gerestaureerd.

Na restauratie keert het beeld niet terug op zijn vertrouwde plek. In de toekomst wordt hij alleen nog museaal gebruikt, meldt het museum op Twitter. Voortaan staat de door De Strakke Hand beschilderde replica bij het Nijntje Museum, tegenover het Centraal Museum.

Het beeld was in 2015 onderdeel van de Nijntje Art Parade in vijf Nederlandse steden en in enkele plaatsen in Japan. Het kunstevenement vond plaats in het kader van de zestigste verjaardag van de eeuwig jeugdige kinderheldin.

Zestig kunstenaars uit verschillende disciplines kregen de opdracht om ieder een 1.80 meter hoog beeld te decoreren. Allemaal ‘kleedden’ ze Nijntje aan in hun eigen stijl.

Na afloop werden alle beelden geveild. Samen brachten ze ruim 500.000 euro op. De opbrengst ging naar Unicef.

Vier beelden bleven in Nijntjes thuisstad Utrecht, waaronder De feestjurk van Piet Paris en nijntje van Richard Hutten. Het Centraal Museum kocht beide creaties aan.

Het is niet de eerste keer dat een van de beelden een restauratiebeurt krijgt. Superguppie xx nijntje van Fleur van der Weel moest bijvoorbeeld een ooroperatie ondergaan. Een van de oren was namelijk afgebroken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share