Geen categorie

Amsterdamse gracht blijkt Rotterdams

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Nieuws

Een schilderij van Sal Meijer (1877-1965) in de collectie van het nog te openen Museum MORE in Gorssel toont een gracht in een stad. Het museum was in de veronderstelling dat het een Amsterdams stadsgezicht was. Meijer woonde en werkte immers in de hoofdstad. De verrassing was daarom groot dat veel mensen na een bericht op Facebook meldden dat het om Rotterdam gaat.

Door: Evert-Jan Pol

Detail uit het schilderij van Sal Meijer, met de Delftsevaart in Rotterdam. Collectie Museum MORE, Gorssel. Foto: Evert-Jan Pol.
Detail uit het schilderij van Sal Meijer, met de Delftsevaart in Rotterdam. Collectie Museum MORE, Gorssel. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Hoewel het museum vermoedde dat Meijer een Amsterdamse gracht had vastgelegd, was het museum daar niet zeker van. Daarom plaatste het onlangs een foto van het werk op Facebook met daarbij de vraag of mensen de gracht kenden. “Binnen een uur hadden we heel veel reacties van mensen die ons lieten weten dat het de Delftsevaart in Rotterdam is”, vertelt een woordvoerster.

Navraag bij Stadsarchief Rotterdam bevestigde die suggestie. De afgebeelde plek is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de nazi’s en ziet er tegenwoordig heel anders uit. Meijer heeft het doek dus voor 14 mei 1940 geschilderd.

Het schilderij hangt in zaal 1 van Museum MORE, dat op 2 juni de deuren opent. MORE is een museum voor Nederlands modern realisme.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share