Geen categorie

Turing Toekenning Fries Museum en Stedelijk Museum Alkmaar

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Nieuws

Zowel het Fries Museum als het Stedelijk Museum Alkmaar krijgt dit jaar de Turing Toekenning. Het is voor het eerst dat deze tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan in Nederland wordt gewonnen door twee musea.

Laurens Alma Tadema, Amo te ama me, 1881, olieverf op paneel, collectie Fries Museum.
Laurens Alma Tadema, Amo te ama me, 1881, olieverf op paneel, collectie Fries Museum.

 

Het Fries Museum krijgt 500.000 euro van de Turing Foundation voor een tentoonstelling over de schilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) in het najaar van 2016. Deze van oorsprong Friese schilder heeft in het Victoriaanse Engeland furore gemaakt.

De jury van de Turing Toekenning noemt de expositie een “vrolijkmakende miljoenenproductie, goed en professioneel uitgewerkt en onderbouwd”. Er komen bijzondere internationale bruiklenen naar Leeuwarden en enkele Europese musea willen de tentoonstelling al overnemen.

Er is ook lof voor het “weloverwogen marketing- en educatieplan, de heldere verhaallijn van het inrichtingsplan, en de uitgebreide randprogrammering waarbij intensief met andere instellingen wordt samengewerkt”. Volgens de jury is de expositie voor een breed publiek aantrekkelijk.

Stedelijk Museum Alkmaar krijgt 150.000 euro voor de tentoonstelling Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678). Met de aankoop van Meisje met een brede hoed in 2009 bevestigde het Rijksmuseum het belang van deze classicist. Van Everdingens thuisstad was Alkmaar en Stedelijk Museum Alkmaar bezit dan ook een belangrijk deel van zijn oeuvre. Het museum vindt het tijd voor een herwaardering van deze nauwelijks bekende meester.

In het najaar van 2016, 400 jaar na Van Everdingens geboorte, is een groot deel van zijn werk – inclusief dertig bruiklenen – terug in zijn stad. Ter gelegenheid van de tentoonstelling worden twee monumentale Alkmaarse schuttersstukken gerestaureerd en onderzocht: Officieren en vaandeldragers van de Oude Schutterij en Officieren en vaandeldragers van de Jonge Schutterij, beide uit 1657.

Affiche voor de tentoonstelling over Caesar van Everdingen.
Affiche voor de tentoonstelling over Caesar van Everdingen.

De jury noemt de tentoonstelling groots en ambitieus. “Met een indrukwekkende catalogus, een restauratie van twee schuttersstukken speciaal voor deze gelegenheid – waarvan de voortgang via de website te volgen is – en een zeer uitgebreide randprogrammering verdient het Stedelijk Museum Alkmaar alle lof voor dit tentoonstellingsplan.”

Dit jaar bestaat de Turing Toekenning voor het eerst uit twee prijzen. Naast de prijs van 500.000 euro voor grote musea is er nu ook een Turing Toekenning II van 150.000 euro voor kleine en middelgrote musea. Hiermee wil de Turing Foundation ook die musea in de gelegenheid brengen een droomexpositie te realiseren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share