Geen categorie

Van Gogh Museum koopt zijn eerste Degas

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Het Van Gogh Museum heeft voor het eerst een werk aangekocht van Edgar Degas: de monotypie La lecture après le bain. Een monotypie is een afdruk van inkttekening op een gladde, niet absorberende ondergrond. Degas’ monotypieën zijn zeldzaam en verlieten tijdens zijn leven nooit zijn atelier.

Edgar Degas (1834-1917), La lecture après le bain, ca. 1879-1883, Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt).
Edgar Degas (1834-1917), La lecture après le bain, ca. 1879-1883, Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt).

 

Vincent van Gogh en zijn broer Theo kochten zelf al bladen van impressionistische kunstenaars als Manet en Pissarro, die zich nu in de collectie van het Van Gogh Museum bevinden. Hoogtepunten uit de impressionistische grafiek, zoals een monotypie van Degas, ontbraken echter nog. De impressionisten benaderden de prentkunst op een heel vernieuwende manier: voor hen lag de nadruk niet op reproductie, maar op experiment en originaliteit.

De monotypie past binnen die visie, want daarvan kan slechts één diepzwarte afdruk worden gemaakt, zoals het aangekochte werk. Degas maakte soms nog één of twee afdrukken, die echter veel valer zijn. Vaak gebruikte hij die lichte afdrukken als basis voor een pasteltekening.

 La lecture après le bain toont een naakte vrouw, die zich op een divan heeft gevleid en in het halfduister de krant leest. Degas maakte de voorstelling in de zwart geïnkte plaat door het wegvegen of -krassen van de inkt met een penseel, een naald, een doek of met zijn vingers. Het strijklicht dat rechts door het met doek bespannen raam binnenvalt, doet de vrouw subtiel oplichten in het duister van haar interieur. Haar opgetrokken been blokkeert het tegenlicht, wat resulteert in een scherpe contour. Helemaal rechts staat de nauwelijks te onderscheiden wastobbe, die de titel verklaart.

La lecture après le bain is de eerste zwarte monotypie in Nederlands openbaar kunstbezit. De aankoop is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share