Geen categorie

Homofobie in Rusland aan de kaak gesteld

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Achtergrond / Expositie

Een van de foto’s die De Nieuwe Kerk in Amsterdam toont op de reizende expositie World Press Photo, die morgen, 18 april opent, is de winnende foto van Mads Nissen. De Deense fotograaf maakte een intiem portret van twee Russische homo’s, Jon en Alex, in Sint-Petersburg. De foto is onderdeel van zijn project Homofobie in Rusland. Niet alleen Nissen keert zich tegen homofobie.

Door: Marjolein Vos

World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles, Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures, St. Petersburg, Russia.
World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles, Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures, St. Petersburg, Russia.

 

Volgens de jury van de persfotowedstrijd World Press Photo was het belangrijk dat de prijs naar Nissen ging, omdat het leven voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Rusland steeds moeilijker wordt. Ze worden geconfronteerd met discriminatie, intimidatie en geweld. Behalve Nissen komen ook andere fotografen en kunstenaars op voor de rechten van homo’s.

Onder hen Marlene Dumas, die iets meer wilde doen dan alleen een tentoonstelling in Sint Petersburg boycotten. Ze maakte de serie Great Man, een reeks waterverfportretten van homoseksuele mannen die een belangrijke hebben gespeeld op het gebied van kunst of wetenschap. Zoals Dumas zelf aangeeft, zijn de portretten een reactie op het anti-homobeleid van de Russische president Vladimir Poetin. Op de portretten zijn onder meer balletdanser Rudolf Noerejev, de schrijvers James Baldwin en Tennessee Williams en de wiskundige Alan Turing afgebeeld. Een van de tekeningen hangt in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De Russische Minister van Cultuur Alexander Sokolov heeft een groot aandeel gehad in het verbieden van homokunst. Hij verbood onder meer de afbeelding Era of Mercy waarop twee politieagenten te zien zijn die elkaar romantisch zoenen. Deze kleurenfoto uit 2005 zou deel uitmaken van de tentoonstelling SotsArt display, maar zorgde voor veel opschudding toen die voor het eerst werd getoond. Sokolov vond de foto aanzetten tot politieke provocatie en wilde dat die niet meer tentoongesteld zou worden.

World Press Photo 15, 18 april t/m 5 juli 2015 in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share