Geen categorie

Verzameld werk in Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

In een nieuwe grote tentoonstelling geeft het Fries Museum een kijkje achter de schermen. Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland laat zien hoe het museum al bijna 150 jaar de verhalen van Friesland verzamelt.

Campagnebeeld, met Ingang van het theater van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1866. Collectie Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet.

De collectie varieert van topstukken van M.C. Escher en Alma-Tadema tot eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst. De verzameling is constant in beweging, blijkt uit de expositie. Kunstwerken en voorwerpen worden gekocht, gekregen, (uit)geleend, gerestaureerd en soms neemt het museum er weer afscheid van.

Het Koninklijk Fries Genootschap, de grondlegger van de collectie, en het Fries Museum hebben door de jaren heen meer dan 200.000 voorwerpen verzameld: van schilderijen en glas tot zilver en textiel. Inmiddels is de verzameling de grootste provinciale collectie van Nederland.

Verzameld werk belicht de totstandkoming van de museumcollectie aan de hand van tientallen uiteenlopende voorwerpen. Conservatoren en oud-conservatoren van het Fries Museum vertellen de bijzondere verhalen achter de museumcollectie.

Van links naar rechts: Japanse rok van Indiase sits in kimonovorm, 1700-1725. Schenking; Annaleen Louwes, Anoniem Den Dolder, 2003. Schenking ; Piet van der Hem, Margaretha Zelle, 1914-1916. Aankoop en restauratie collectiefonds Fries Museum.

Zo laat oud-conservator Mode en Textiel Gieneke Arnolli een Japonse rok zien. De lange mannenjas, geïnspireerd door de Japanse kimono, is een belangrijk stuk uit de sitscollectie van het Fries Museum. De kimono was in Nederland een gewild artikel in de zeventiende eeuw. Uniek is dat dit exemplaar uit India zo’n Japanse uitstraling heeft en na 300 jaar nog in goede staat verkeert.

Hans Groeneweg, conservator Erfgoed 20ste-21ste eeuw, vertelt in de tentoonstelling over een zeer persoonlijke schenking aan het Fries Verzetsmuseum. De familie van Jan Wiersma uit Harlingen schonk het horloge dat de verzetsstrijder droeg toen hij werd omgebracht in concentratiekamp Neuengamme. Ook zijn recente aanwinsten te zien, waaronder het schilderij Ingang van het theater van Sir Lawrence Alma-Tadema en een werk van fotograaf Rineke Dijkstra.

Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland, t/m 15 september in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share