Geen categorie

Rijksmuseum toont schenking Japanse Kabuki-prenten

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Het Rijksmuseum toont vanaf vandaag een selectie Japanse prenten met als thema Kabuki-theater, afkomstig uit een schenking van het echtpaar Herwig-Kempers. Henk Herwig en Arendie Herwig-Kempers verzamelden gedurende vele jaren een indrukwekkende collectie prenten rondom dit thema.

Het Kabuki-theater ontstond rond 1600 en groeide al snel uit tot een van de populairste vormen van volksvermaak in Japan. Voorstellingen over historische helden, dieren, spoken, dieven en prostituees waren zeer in trek. In de hoofdstad Edo werden in verschillende theaters dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang Kabuki-stukken opgevoerd.

Kunisada (I), Utagawa, Koizumi Minokichi, Ebiya Rinnosuke, Acteur Kawarasaki Gonjurô I, getatoeëerd en met waaier, Tôsei sangokushi, Drie hedendaagse toonbeelden, 1860. Schenking van de heer H.J. Herwig en mevrouw A.H. Herwig-Kempers, 2018.

De overheid beschouwde het Kabuki-theater echter als een bron van ongeregeldheden en halverwege de zeventiende eeuw werd het vrouwen verboden op het toneel te staan. Vanaf dat moment werden alle rollen, inclusief de vrouwelijke personages, door mannelijke acteurs vertolkt.

In de Japanse prentkunst vormt het Kabuki-theater vanaf het begin van de achttiende eeuw een geliefd thema. Bekende prentkunstenaars verbeeldden hoogtepunten uit de voorstellingen, vaak in de vorm van tweeluiken of drieluiken, die voor een gering bedrag als aandenken na een theaterbezoek gekocht konden worden.

Henk Herwig en Arendie Herwig-Kempers verzamelen al meer dan veertig jaar Japanse prenten met als thema het Kabuki-theater. Hun passie voor dit onderwerp begon na een bezoek aan een Kabuki-voorstelling in Parijs, de stad waar ze ook hun eerste prent kochten. Inmiddels bestaat hun collectie uit meer dan 1500 prenten, voornamelijk uit de negentiende eeuw, die ze in delen aan het Rijksmuseum schenken.

Hun besluit om te schenken heeft te maken met de wens de collectie bij elkaar te houden en via het museum toegankelijk te maken voor andere geïnteresseerden. De keuze viel op het Rijksmuseum omdat dat een conservator Japanse prenten heeft. De website van het museum en de studiezaal van het Prentenkabinet, waar zowel onderzoekers als liefhebbers prenten kunnen bestuderen, maken de collectie voor een breed publiek toegankelijk.

De prenten zijn tot en met 13 oktober te zien in het Aziatisch Paviljoen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share