Geen categorie

Een goed bewaard geheim in Museum Slager

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Museum Slager in ’s-Hertogenbosch toont momenteel een goed bewaard geheim, namelijk een selecte uit de verzameling Nederlandse stillevens van Frank en Gudule Willekens-Kooloos. Dit echtpaar heeft in de afgelopen decennia een collectie opgebouwd van meer dan 100 stillevens uit de afgelopen 400 jaar.

J.H.S. Kever (1854-1922) Bloemstilleven.

Elke collectie begint met de verwerving van het eerste stuk, het eerste schilderij. Voor Frank en Gudule Willekens-Kooloos was dat een bloemstilleven van rond 1900 van Jan Hein Kever, schilder uit de Larense School. Na hun eerste kunstaanschaf ging het echtpaar Willekens-Kooloos zich verdiepen in de schilderkunst. Aanvankelijk lag het accent op schilders van de Larense en Haagse school met werken van Hein Kever, Albert Neuhuys, Emanuel van der Ven, Jacob Maris, Wijnand Nuyen en Johannes Bosboom. Hun belangstelling verschoof vervolgens meer en meer richting het bloemstilleven.

Ze voegden bloemstillevens van onder anderen Henriëtte Ronner-Knip, Leo Gestel en Jan Sluijters toe aan de collectie. Na het haar 2000 raakten ze verder geïnteresseerd in de bredere omvang van het Nederlands stilleven. Ze kochten fruit-, vanitas-, keuken-, banket- alsmede stillevens uit de Bol-dynastie uit Heusden. Werken van Raoul Hynckes, Eugene Brands, Gerard Róling en Jaap Nanninga kwamen zo ook in hun collectie terecht.

Henk Helmantel (1945), Witte Donderdag,1983.

Na 2010 werd de verzameling verder aangevuld met meer hedendaagse werken van onder anderen Aat Veldhoen, Henk Helmantel, Kenne Grégoire en Anke Roder. En tenslotte een schilderij van Otto van Rees en een paneeltje van Co Westerik.

Het stilleven was voor veel kunstenaars uit alle tijden meestal een introverte proeve van eigen onderzoek en studie van de werkelijkheid, hún werkelijkheid, het leven verstild op een doek, aldus Museum Slager in een persbericht. Het is vervolgens aan de beschouwer, de verzamelaar, om op te ontdekken en te constateren dat niet meer zo zeer telt wat de schilder afbeeldt, maar vooral hoe hij of zij dat doet. Deze ontdekkingsreis is het echtpaar Willekens-Kooloos dertig jaar geleden begonnen. En ze zijn nog lang niet van plan deze zoektocht naar wat hen raakt in het stilleven te beëindigen.

Een goed bewaard geheim, 30 jaar vrolijk verzameld, t/m 28 juli in Museum Slager, ‘s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share