Geen categorie

Schilderij Vincent van Gogh ontdekt

0 0
Read Time:54 Second

Nieuws

Bij Museum de Fundatie in Zwolle is een tot dusver onbekend schilderij van Vincent van Gogh opgedoken. De molen ‘Le blute-fin’ is midden jaren zeventig gekocht door de oprichter van het museum, Dirk Hannema. Recent onderzoek van het Van Gogh Museum heeft uitgewezen dat het schilderij een echte Van Gogh is.

Vincent van Gogh, De molen 'Le blute-fin', 1886, collectie Museum de Fundatie, Zwolle. Foto: Evert-Jan Pol.
Vincent van Gogh, De molen ‘Le blute-fin’, 1886, collectie Museum de Fundatie, Zwolle. Foto: Evert-Jan Pol.

In 1975 kocht Hannema bij kunsthandel Hein in Parijs een molengezicht. Hij schreef het schilderij toe aan Vincent van Gogh. Hannema had echter een twijfelachtige reputatie op het gebied van toeschrijvingen.

Zo schreef hij ooit enkele schilderijen toe aan Vermeer, terwijl het in alle gevallen om vervalsingen bleek te gaan. Daardoor kreeg dit werk geen enkele aandacht. “Deze vondst is geen toeschrijving, maar een absolute zekerheid”, verzekerde Hannema destijds. Precies 35 jaar na zijn aankoop heeft hij alsnog gelijk gekregen.

De ‘nieuwe’ Van Gogh is tot en met 4 juli te zien in Museum de Fundatie – Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share