Geen categorie

Koning en koningin openen expositie in AAMU

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen vandaag de tentoonstelling Mapping Australia in het AAMU in Utrecht. Ze bezoeken de expositie in het kader van het staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland eind oktober en begin november.

 

Werk van Helicopter Tjungurrayi.
Werk van Helicopter Tjungurrayi.

 

Het AAMU (Aboriginal Art Museum Utrecht) staat met Mapping Australia stil bij het feit dat de Nederlander Dirk Hartog exact 400 jaar geleden als eerste Europeaan voet aan wal zette in Australië. Het museum organiseerde de tentoonstelling samen met de Australische ambassade in Nederland.

De expositie verkent de verschillende voorstellingen van Australië. De historische VOC-kaarten waarmee Nederlandse cartografen in de zeventiende en achttiende eeuw de kust van Australië in beeld brachten, bieden het Europese perspectief. Ze zijn te zien samen met hedendaagse voorstellingen van het land, gemaakt door Aboriginal kunstenaars.

Ook onderdeel van Mapping Australia is de Duyfken-portfolio. Deze bestaat uit prenten die tien Aboriginal kunstenaars in 2006 maakten over de aankomst van het eerste Europese schip de Duyfken aan de Australische noordoostkust in 1606. Toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima namen de portfolio in ontvangst en schonken hem aan het AAMU.

Mapping Australia, 4 oktober 2016 t/m 15 januari 2017 in het AAMU, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share